Pianoparels 3

Friday, September 22, 2023 20:00-22:00, OLV Van Pamelekerk, Pamelekerkplein, 9700 Oudenaarde

Klik hier voor ticketverkoop.

Rotary Club Oudenaarde heet u welkom op ons muzikaal evenement "Pianoparels 3" op vrijdag 22 september 2023 om 20 u. in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Pamele.

Een ensemble van conservatoriumstudenten van topniveau speelt voor u:

  • Franz Schubert: Pianokwintet in A, D 667 'Forellen Quintett' (piano, viool, altviool, cello en contrabas), deel 1 Allegro vivace en deel 4 Andantino.
  • Aram Khatchaturian: Trio voor klarinet, viool en piano.

pauze

  • Camille Saint-Saëns: Tarantella voor Fluit, Klarinet en Piano, opus 7.
  • en als klapstuk: Camille Saint-Saëns: Carnaval des Animaux.

Nadien bent u van harte welkom op de receptie. Eén consumptie is inbegrepen in het ticket.

Dit concert voor algemeen publiek wordt voorafgegaan een bijzondere muzikale dag voor kinderen van het derde en vierde leerjaar uit de Oudenaardse basisscholen, georganiseerd door Rotary Club Oudenaarde in samenwerking met de Oudenaardse muziekacademie ‘Parcour’, de Academie voor Beeldende Kunsten Oudenaarde en ‘Koor en Stem’ Oost-Vlaanderen. Onder leiding van de gereputeerde stemcoach Sterre Deraedt zal er gewerkt worden rond het ‘Carnaval des Animaux’ van de Franse componist Camille Saint-Saëns.

Honderd kinderen zullen op 22 september 5 delen uit dit werk leren zingen en repeteren. ’s Namiddags brengen zij met het muzikaal ensemble dit ‘Carnaval des Animaux’ in concertuitvoering voor hun ouders en grootouders. Rotary Oudenaarde hoopt op deze manier zoveel mogelijk jonge kinderen in contact te brengen met klassieke muziek en hen het plezier te laten ervaren om aan een dergelijk project mee te werken en op de planken te kunnen brengen. We zijn ervan overtuigd dat dit voor iedereen een verrijkende ervaring zal zijn.

Tijdens het avondconcert worden sfeerbeelden van het evenement voor de jeugd geprojecteerd, en van de kunstwerkjes die zij maakten op deze dag.

Pianoparels 3, OLV Van Pamelekerk, vrijdag 22 september 2023

Musici

Fran Decloedt, contrabas

Fran Decloedt (2003) begon op haar 8e met het studeren van contrabas aan de academie van Torhout bij Michel Vangheluwe.

Na haar middelbare studies deed ze toelatingsexamen aan het conservatorium Luca School of Arts te Leuven. Onder de vleugels van Jan Buysschaert kreeg ze een uitstekende voorbereiding op het professionele muzikantenleven.

Dit jaar start Fran in haar 3e bachelor met vele muzikale projecten in het vooruitzicht. Zo won ze de auditie voor het Youth Orchestra Flanders en speelde daar al 2 producties in mee. Ook won ze samen met de Koninklijke Harmonie van Ieper Ypriana eerste prijs op het Europees concours voor harmonieorkesten. Verder speelde Fran mee in verschillende projecten georganiseerd door de school en daarbuiten, en nam ze deel aan masterclasses van onder andere Wies de Boevé. 

Ines Defuster, piano

Ines Defuster volgde haar pianolessen aan de Academie van Ukkel bij de professoren André Grignard en Anna Semkina. Vervolgens volgde ze de opleiding ‘Transition’ aan de Academie van Waterloo bij Burkard Spinnler en Marianne Rubenstein.

In 2022 voltooide ze het hoger middelbaar aan het Kunsthumaniora in Laken, onder pianoleerkrachten Jan Lust en Hiroko Fukushima.

Nadien, in hetzelfde jaar, is haar opleiding aan het conservatorium van Antwerpen begonnen, waar ze zich momenteel vervolmaakt in de klas van Sergei Edelmann.

Ines neemt sinds 2019 deel aan het Pre-ICPA programma onder leiding van Nelson Delle-Vigne Fabbri.

Zij heeft al aan meerdere wedstrijden en masterclasses deelgenomen. Haar behaalde onderscheidingen bevatten: J.S. Bach-prijs van de Academie van Ukkel, diploma van de ‘César Franck International Piano Competition’ en de speciale prijs van de ‘Classissimo Competitie’, eerste prijs van de ‘International Art-Duo Competition 2021’ in Praag, eerste prijs van de ‘International Challenge Alienor Competition 2023’ in Parempuyre (Bordeaux).

Kasper Delrue, viool

Kasper Delrue (°2001) leerde op 4-jarige leeftijd vioolspelen met de Suzukimethode bij Wilfried Van Gorp. Van zijn 11 tot 18 jaar was hij leerling bij Erik Sluys in de Muziekacademie Anderlecht. Kasper zette zijn muzikale studies verder aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen in de klas van Tatiana Samouil en Alexei Moshkov. Tegenwoordig studeert hij bij Aylen Pritchin, ook in Antwerpen.

Hij volgde les bij Ning Kam en Aki Saulière en volgde masterclass van Esther Yoo. In kamermuziekverband kreeg hij les van Francis Reusens, Jan Sciffer, Guy Danel en Roel Dieltiens. Kasper werd op zijn 10 jaar de eerste winnaar van de Cobra Classic Battle. In 2017 werd hij Vlaams Kampioen in de Vlamo wedstrijd. In 2018 haalde hij als enige van zijn leeftijd de finale van de Muziekwedstrijd Breughel. In 2019 behaalde hij de eerste prijs op de Vlamo wedstrijd met felicitaties van de jury. Hij speelde als solist met Brussels Sinfonietta en Stringendo.

In orkestverband speelde Kasper mee met het oa. Youth Orchestra Flanders, Frascati Symphonic en het Nationaal Jeugdorkest van Nederland. Hiermee speelde hij in zalen als het Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus Berlijn, Flagey, deSingel, de Bijloke, het Concertgebouw Brugge en andere.

Kasper speelt op een viool van Auguste Sébastien Philippe Bernardel père uit 1845.

Jutta Demuynck, altviool

Jutta Demuynck, geboren in 2004, begon op haar achtste met altviool spelen in de muziekschool van Aarschot bij Manon Vervaet.

Vanaf 2021 zette ze haar opleiding verder bij Julia Dinerstein aan de Jong Talent Klas in Maastricht. Momenteel volgt ze de bacheloropleiding altviool aan Codarts te Rotterdam. Ze volgde masterclasses bij Michael Kugel, Alexander Zemtsov, Mikhail Zemtsov en Nathan Braude.

In 2023 won ze de eerste prijs op het Britten Altvioolconcours.

Jutta speelt graag in orkesten, ze is lid van het Youth Orchestra Flanders, het Nationaal Jeugdorkest en het Mahler Student Festival Orchestra. In 2022 nam ze deel aan het Concertgebouworkest Young in Amsterdam en in 2023 speelde ze mee met het Verbier Festival Junior Orchestra in Zwitserland.

Casper Du Laing, slagwerk

Casper Du Laing (2006) begon op 8-jarige leeftijd met slagwerk bij Johan Cockaert aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Zottegem.

Hij focuste later op melodisch slagwerk (marimba, xylofoon,…).

Hij is actief als melodisch slagwerker bij fanfare moed en volharding Velzeke.

Als bijkomend instrument startte hij piano bij jan Lust in 2021.

Jef Kolacny, piano

Jef Kolacny (°2003) begon op zijn vijfde met piano spelen. Muziek werd hem met de paplepel ingegeven door zijn vader Steven Kolacny en nonkel Stijn Kolacny. Zijn eerste noten leerde hij spelen in de plaatselijke academie van Aarschot. Toen hij 16 jaar oud was, begon hij privéles te volgen bij Jan Vermeulen. Nadat hij zijn humaniora in Aarschot afrondde, vervolgde hij zijn opleiding bij Jan Vermeulen, ditmaal aan het Lemmensinstituut in Leuven.

Jef heeft in 2022 de gerenommeerde Cantabile pianowedstrijd in Antwerpen gewonnen in de hogere graad, samen met de prijs van de beste uitvoering van het plichtwerk

Naast zijn winst in Antwerpen, werd hij dat jaar ook laureaat finalist van de Steinway Piano Competition Belgium in de Henry Le Boeuf zaal in Bozar. Daarnaast werd hij meermaals prijswinnaar op het Concours de piano Andrée Charlier: zo behaalde hij in 2021 de tweede prijs en in 2020 de derde prijs.  

Hij soleerde met orkest in concerti van Franz Liszt en Bach. Naast soloconcerten is hij ook actief in de kamermuziek met het Tínel Ensemble dat hij samen met vijf medemuzikanten heeft opgericht en heeft hij een pianoduo met Tom Van Impe.

 Jef volgde op (inter)nationale stages les bij Lukas Vondracek, Jura Margulis, Zlata Chochieva Liebrecht Vanbeckeboort, Mateusz Borowiak, Sylvia Theraza, Julien Libeer…

Kian Janssen, klarinet

Kian Janssen (2002) leerde klarinet spelen met Kris Vyulsteke op zijn negende. Vijf jaar later begon hij de middelbare KSO muziek opleiding bij Graziana Buzzerio in Kindsheid-Jesu.

Een jaar later werd het hem al snel duidelijk dat hij naar het conservatorium wou om zichzelf te verdiepen in de muziek en zich als klarinettist verder te ontwikkelen. Hij heeft een toelatingsproef gedaan voor LUCA School Of Arts, campus Lemmens in Leuven, daar is hij nu een deel van de klas van Eva Saliën en Roeland Hendrikx sinds 2020.

Kian neemt regelmatig deel aan masterclasses van top klarinettisten zoals Wenzel Fuchs, Arno Piters, Calogero Palermo, Robert Spring, etc...

Kian is actief als kamermuzikant en orkestmuzikant. Hij speelt bij de koninklijke harmonie van Peer en hij is eerste klarinet van LUCA Chamber Orchestra en LUCA Philharmonic. In April 2023 won hij de auditie voor de orkestacademie van De Munt en het Nationaal Orkest van België.

Gabriela Kühlcke, piano

Gabriela Kühlcke (München 07/07/2001) begon haar pianolessen bij Stefaan Poelmans en Marijke Oers aan het SLAC in Leuven waar zij haar diploma's behaalde met Grootste Onderscheiding in de lagere, middelbare en hogere graad.

In 2018 nam zij deel aan de Jong-Talentklas van Marijke Oers in LUCA, School of Arts. In 2019 behaalde zij haar secundair diploma in de muziekhumaniora van het Lemmensinstituut te Leuven. Sindsdien studeert ze voltijds klassieke piano aan het Conservatorium van Gent bij Vitaly Samoshko waar ze reeds haar Bachelor diploma behaalde.

Gabriela nam deel aan verschillende pianowedstrijden zoals Cantabile, EPTA Internacional, Vakman en Steinway waar ze regelmatig laureate werd of finaleplaatsen behaalde. Ze volgde tevens masterclasses bij Jean-Claude Vanden Eynden, Wolfgang Manz, Liebrecht Van Beckevoort, André De Groote, Joop Celis, Jan Vermeulen, Sergei Edelmann, Yury Shadrin en andere. Zij is een graag geziene gaste op concerten in de Leuvense Stadsschouwburg, Hôtel de Ville de Wavre en tal van muziekacademies van Vlaanderen.

Yaroslav Maksymets, piano

Yaroslav Maksymets is op 8 september 2005 geboren in Yalta (Krim).

Hij kreeg in de plaatselijke muziekacademie zijn eerste pianolessen van Tatiana Glodova. Al snel nam hij deel aan regionale wedstrijden en won prijzen in 'Young Virtuoso' (Simferopol) en de 'Masandra Competition' (Masandra)

In 2019 verhuisde gans de familie naar Kiev (ten gevolge van de Russische bezetting van de Krim verloor de vader daarenboven zijn werk), waar Yaroslav ingeschreven werd in het 'State Music Lyceum Mykola Lysenko'. Hij volgde er les bij Igor Riabov, onder wiens leiding hij de tweede prijs won in de 'Maria and Natalia Eschenko Piano Competition'.

In maart 2022 verhuisde hij met zijn moeder naar Brussel ten gevolge van de Russische inval in Oekraïne. Van mei 2022 tot juni 2023 studeerde hij aan de Kunstumaniora Brussel met Hiroko Fukoshima en Jan Lust. Van september 2022 tot juni 2023 studeerde hij ook aan het "Сonservatoire Royal de Bruxelles" in de afdeling "jong talent" bij Victor Shestopal en Claudine Orlof.

Tijdens zijn studie aan zowel de school als het conservatorium won hij twee "Grand prix" in Oekraïense competities zoals de competitie van Richter (Zhitomir) en de "Kyiv Smart Piano" competitie (Kyiv).

In juni 2023 studeerde hij op afstand af aan het Lysenko Lyceum in Kiev en sinds september 2023 studeert hij aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Sergei Edelman.

An-Sofie Perneel, viool

An-Sofie Perneel (°2002) begon op 4-jarige leeftijd met vioollessen bij Koen Rens aan de Stedelijke Academie van Turnhout en volgde ook kamermuzieklessen bij Marleen Ydiers aan de Kunstacademie te Wetteren.

An-Sofie is actief als orkest -en kamermuzikante, maar is regelmatig ook te zien als soliste. Zo speelde ze solo met orkesten als Spumanti Chamber Orchestra, Orfeo Chamber Orchestra, Artis Dulcedo en het Gents Universitair Symfonisch Orkest in Concertgebouw Brugge, De Bijloke in Gent en deSingel Antwerpen.

In 2019 maakte An-Sofie deel uit van Concertgebouworkest Young, het jeugdorkest van het wereldberoemde Amsterdamse Concertgebouworkest. Dirigent Pablo Heras-Casado nam 72 jonge muzikanten op tournee, waarbij ze werken van Glanert, Mendelssohn en Tchaikovsky uitvoerden in het Concertgebouw Amsterdam en Flagey Brussel.

Sinds 2020 is ze verbonden aan het Youth Orchestra Flanders, waar ze in 2021 benoemd werd tot concertmeester tot 2024. Ook bij SOV Young, geleid door Martijn Dendievel, was ze concertmeester in de seizoenen '20-'22. Daarnaast werd ze ook recent benoemd tot concertmeester van Mahler Student Festival Orchestra, waarmee ze afgelopen maart de 2e symfonie van Gustav Mahler uitvoerde.

An-Sofie is een graag geziene gastvioliste bij Belgische orkesten en ensembles als Brussels Philharmonic, Antwerp Symphony Orchestra en Ataneres Ensemble. Als kamermuzikante speelt An-Sofie in het Tínel Ensemble, dat ze samen met vijf medestudenten aan het Lemmensinstituut oprichtte in 2022. Dit flexibel ensemble is regelmatig te zien in Belgische zalen en dat in verschillende formaties. In februari 2023 maakte ze haar debuut bij het Arte Amanti Chamber Music Festival.

An-Sofie volgde reeds masterclasses bij verscheidene gerenommeerde violisten, waaronder Erik Schumann, Brian Lewis, Nicolas Dupont, Alexsey Semenenko, Felicity Lipman, Lukazs Blaszczyk, Lisa Jacobs, Mikhaïl Bezverkhny en Michael Foyle. Afgelopen jaar rondde ze haar bachelor viool af bij Prof. Maximilian Lohse aan LUCA School of Arts te Leuven. Ze vervolgt haar studies bij Prof. Michael Foyle aan de Hochschule für Musik und Tanz te Keulen.

Naast haar passie voor muziek, houdt ze ook van dansen, lezen en schilderen.

Liesl Vanoverberghe, fluit

Liesl Vanoverberghe begon met fluitlessen toen ze 9 jaar was aan het Stedelijk Conservatorium Kortrijk bij Helga Jacobs. Gedurende deze jaren nam ze deel aan verschillende fluitseminaries en muziekstages, waar ze lessen volgde bij fluitisten uit onder andere België, Nederland, Duitsland, Denemarken, Polen, Slovenië en de Verenigde Staten.

In september 2016 werd Liesl toegelaten tot de richting ‘Jong Talent’ in het Conservatorium van Kortrijk. Ze is ook actief in een aantal verschillende harmonie- en symfonieorkesten, zoals de Koninklijke Harmonie Vooruit en het Mahler Student Festival Orchestra. Daarnaast is ze lid van het kamermuziekkwintet Meraki Wind Quintet. In september 2022 startte ze haar hogere studies aan het Conservatorium Maastricht (Nederland) bij Valerie Debaele.

Liesl is prijswinnares van vele nationale en internationale wedstrijden in België, Nederland, Zwitserland, de UK, Kroatië, Hongarije en Rusland. In 2021 won ze een eerste prijs bij de Pamus Flow Global Music Competition, de International Flute Seminar Bruges Flute Competition, een tweede prijs bij Danubia Talents International Online Music Competition Hungary en een derde prijs bij de International Moscow Music Competition. In 2022 won ze de eerste prijs bij de Rotarywedstrijd te Kortrijk, de eerste prijs bij London Classical Music Competition en won ze de wedstrijd Young Belgian Talent. In 2023 won ze de runner up prijs op Grachtenfestival Conservatorium Concours 2023 in Nederland.

Emiel Vertongen, cello

Emiel Vertongen (°1999) behaalde zijn master cello bij Martijn Vink aan LUCA School of Arts, campus Lemmens in Leuven. Hij volgde bovendien masterclasses bij onder meer Pieter Wispelwey, Raphael Bell, Han Bin Yoon, Amy Norrington, Jan Van Kelst en Roel Dieltiens. Hij speelde als solist onder andere het celloconcerto van Schumann voor een uitverkochte Basiliek van Grimbergen en speelde eveneens met orkesten als het LUCA Chamber Orchestra, het Juniorenorkest van Jeugd & Muziek Antwepren en het Symfonisch Jeugdorkest van Edegem.

Als orkestmuzikant leerde hij de knepen van het vak in talloze jeugdorkesten als het Euregio Jeugdorkest, het Mahler Student Festival Orchestra, AMAJ Jong Symfonisch Antwerpen en Gent, het Antwerps Jeugdorkest en SOV Young. Dit bracht hem al in zalen als BOZAR Henry Le Boeuf, De Doelen Rotterdam en de Gouden Zaal van de Musikverein in Wenen. Momenteel speelt hij bij Frascati als cello-aanvoerder en is graag geziene gast bij verschillende orkesten waaronder het Flanders Festival Orchestra en Ataneres ensemble. Daarnaast speelt hij geregeld mee in harmonieorkesten om de cello daar te introduceren en normaliseren.

Als kamermuzikant is hij drijvende kracht achter verschillende ensembles waaronder het OLIV Cello Quartet, het Catharsis String Quartet, het Animo Trio, het Flageolet ensemble en een duo cello-gitaar met Warre Bauwens waarmee hij het voorprogramma van Oxalys mocht verzorgen. Daarnaast speelt hij in diverse ensembles voor losse gelegenheden, zoals VeelbeLeuvend. Hij zet sterk in op samenwerkingen met componisten en bracht zo al talloze creaties van nieuw werk. Hij werkte ook in interdisciplinaire projecten reeds intensief samen met choreografen als Freya Pauwels, dansers van p.a.r.t.s. (de dansopleiding van Anne Teresa Dekeersmaeker) en werkt momenteel aan een muziektheatervoorstelling voor kinderen.

Als leraar cello, groepsmusiceren en coach van het strijkorkest is hij verbonden aan de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten van Roeselare en hij is coach voor de jeugdorkesten Amaj Jong Symfonisch in Antwerpen en JoWest. Hij is event coördinator van de muziekwedstrijd Young Belgian Talent in Flagey en zet zich in om klassieke muziek open te trekken naar een breed en nieuw publiek. Zo was hij voor de VRT lid van de jongerenjury van de Koningin Elisabethwedstrijd Cello 2022, organiseerde hij een gratis jongerenconcert in ruimtevaartthema voor het KNAL! Stadsfestival van de big bang met muziek uit Star Wars en The Planets van Gustav Holst en speelt hij mee in de Symphony of Unity op Tomorrowland.

Kinderen van het derde en vierde leerjaar bereiden hun familievoorstelling met hun koorzang voor

Repetitie van Carnaval des Animaux met zang voor en door kinderen.